Herkese merhabalar! Oyunu Türkçe oynayanlar bu üniversite işini çözmüş olsa da İngilizce oynamayı tercih edip bazı sorunlar yaşayanlar ya da daha fazla detay öğrenmek isteyenler için küçük bir rehber hazırlamaya karar verdim. Öncelikle rehberi hazırlamak için yeni bir aile oluşturmadım, devam ettiğim neslin en küçük üyesini üniversiteye göndermeye karar verdim. Ekran görüntülerinden de anlayacağınız üzere oyunumu yüksek kalitede oynamıyorum ve arada bozuk CC’ler ya da çok kaliteli olmayan görsellerle karşılaşabilirsiniz, baştan belirtmek istedim…
Evet, hazırsanız gelin bakalım üniversitede neler oluyormuş!
Üniversite başvurularından önce dikkat etmemiz gereken nokta Simlerin yetenekleri ve başarıları. Benim oynadığım genç Sim farklı alanlarda becerisi olan ve okulda da A alan bir öğrenciydi. Bu sebeple diğer Simlere oranla burs alma ve okula kabul edilme ihtimali çok daha yüksek. Eğer düzenli bir eğitimi ya da gelişmiş becerileri olan bir Simle oynamıyorsanız üniversiteye kabulünüzün zor olacağını belirtmekte fayda var.
Genç Siminiz biraz büyümeye başladığında görselin sağ üstünde de göreceğiniz gibi bir bildirim alacaksınız. Oyuna eklenen iki üniversite var: uBrite (Britechester Üniversitesi) ve Foxbury Enstitüsü.
Britechester Üniversitesi Afişi şu şekilde:
Foxbury Enstitüsü Afişi ise şu şekilde:
Afişleri inceleyip yeteneklerinizi bu okulların seçkin bölümlerine özel olarak geliştirebilirsiniz. Ancak Siminizin üniversiteye başvurabilmesi için genç yetişkin yaş evresinde (ya da daha yaşlı) olması gerekiyor.
Bir bilgisayardan, posta kutusundan ya da telefondan “üniversite” menüsüne tıklayarak 75 Simoleon’luk bir ücretle üniversiteye başvurabilirsiniz.
Aynı menü altından “burslar” seçeneğine tıklarsanız da Siminizin yeteneklerine, yaşadığı yere uygun bir burs tercihi yapmanız mümkün. Siminizin gelirine göre ister burs başvurusu yapar ister yapmazsınız… (Ben mi? Evet, gayriihtiyari bir şekilde burs başvurusu yaptım ve Sim’im zengin olduğu hâlde okulu bedavaya okudu. Ve hayır, oyunda hiç para hilesi yapmadım.)
Burs Listesi
- Yaşadığınız yere bağlı burs alabilirsiniz.
- Evinizin değeri 25.000’den düşükse ve hanenizde 2.500’den az paranız varsa burs alabilirsiniz. ($400)
- Evinizin değeri 80.000 – 100.000 arasındaysa ve 10 – 15.000 arası paranız varsa burs alabilirsiniz. ($250)
- Seçkin bölümlerden birine kabul edildiyseniz burs alabilirsiniz. ($500)
- İzcilikte rütbeniz 2’nin üstündeyse burs alabilirsiniz. ($175)
- Genç olarak part-time çalışıyorsanız ve 3. seviyenin üstündeyseniz burs alabilirsiniz. ($300)
- Bowling becerinize bağlı olarak burs alabilirsiniz. ($400)
- Fitness becerinize bağlı olarak burs alabilirsiniz. ($450)
- El becerisi ve roket bilimi becerinize bağlı olarak burs alabilirsiniz. ($400)
- Video oyunu becerinize bağlı olarak burs alabilirsiniz. ($450)
- Pişirme ve içecek hazırlama becerilerinize bağlı olarak burs alabilirsiniz. ($200)
- Köpek eğitimi ve veterinerlik becerilerinize bağlı olarak burs alabilirsiniz. ($400)
- Gitar, piyano, keman, DJ, şarkı söyleme, oyunculuk becerilerinize ve Drama Kulübü rütbenize bağlı olarak burs alabilirsiniz. ($200)
- Balık tutma, bahçecilik, herbalism, çiçek aranjmanı becerilerinize bağlı olarak burs alabilirsiniz. ($200)
Başvurunuzu yaptıktan sonra görseldeki bildirimi alacaksınız. Bu noktadan sonra başvuru onayınıza yönelik bir mektup almayı beklemeniz gerekiyor.
“Sabredemem” derseniz de telefondan ya da bilgisayardan “üniversite” başlığı altında “başvuru durumunu kontrol et” seçeneğine tıklayabilirsiniz. Aynı şekilde burs başvurularınızı da buradan takip etmeniz mümkün.
Ve tebrikler! Eğer kabul mektubu aldıysanız artık üniversiteye başlayabilirsiniz. Ama kabul edilmediyseniz üzülmeyin. Siminizin belli alanlardaki yeteneklerini geliştirerek tekrar başvuru yapabilirsiniz.
Onayınızı aldıysanız sırada başvuru yapmak var. Bu sefer “üniversite” başlığı altında “üniversiteye kayıt ol” seçeneğiyle karşılaşacaksınız.
Hangi üniversiteyi seçeceğinize karar verirken de yine birkaç tanıtım var. Oyunu Türkçe oynamayanlar için görselleri buraya bırakacağım. Öncelikle üniversitelerin tanıtımları ve öğrenci organizasyonlarıyla ilgili bir afiş sizi karşılıyor.
Seçkin bölümler üniversitenize göre değişiklik gösterse de sol tarafta bölüm programları olmak üzere size hangi bölümü okursanız Siminiz ne olabilir sorusunun cevabını birkaç görsellere vereceğim. Tekrarlıyorum eğer Türkçe oynuyorsanız oyunda bu açıklamaları okumuş olabilirsiniz ama detaylı inceleme fırsatı olmayanlar için bölümler şu şekilde:
Oynayacağım Simin sanat eleştirmeni olmasını istediğim için ben Sanat Tarihi bölümünü seçtim.
Gördüğünüz gibi “ana dersler” ve “seçmeli derler” olmak üzere iki kısım var. Siminizin mezun olması için toplam 12 ders vermiş olması gerekiyor. Ana derslerin dışında dönemlik olarak seçmeli ders de alabiliyorsunuz. Ancak tüm dersleri siz seçemiyorsunuz bilginize…
Üniversitenize, bölümünüze, derslerinize karar verdikten sonra konut seçimi yapmanız gerekiyor. İster evde eğitim alabilir, ister yeni bir yere taşınabilir, ister üniversite konutlarında kira sistemiyle eğitim görebilirsiniz. Eğer hanenizde sizin dışınızda küçük yaşta bir Sim ya da evcil hayvan varsa otomatik olarak ev dışı seçimler iptal olacaktır. Ancak yalnızca sizin Siminiz varsa ya da başka yetişkin Simler varsa yanlarından ayrılabilirsiniz.
Üniversite konutları farklı Simlerin yaşadığı, gerektiğinde aynı odaları, aynı yaşam alanlarını paylaştığınız yaşam alanlarından oluşuyor. Ancak mini buzdolabı, mikrodalga fırın gibi mutfak aletleri olsa da bu konutlarda mutfak bulunmuyor ve düzenleme yapılmıyor.
Konut seçiminden sonra sırada ödeme kısmı var. Aldığınız dersler ve burslarınız burada toplanıyor. Yeterince burs alıyorsanız hiç ödeme yapmanıza gerek kalmayabilir ama bursunuz yoksa ya da ödemeniz gereken fiyat daha yüksekse iki seçeneğiniz var. Ya direkt olarak hane bütçenizden eğitim ücretiniz düşer ya da ödemeyi sonrasında posta kutunuza tıklayarak yaparsınız. Eğer hilesiz oynuyorsanız ve çok paranız yoksa ikinci seçenek size faydalı olacaktır.
Bu seçeneklere onay verdiyseniz artık bir üniversite öğrencisisiniz. Mesleğinizi kontrol ettiğiniz sekmede artık derslerinizi görebilirsiniz. Görselde dikkat edersiniz bazı derslerin dönem ödevi ve sunumları var. Günlük ödevlerinizi envanterinize gelen defterden tamamlayabilir, sunumunuzu da yine envanterinizdeki tahta üzerinden hazırlayabilirsiniz. Dönem ödevi için bilgisayarınızı kullanmanız gerekecektir.
Ben hafta ortasında üniversiteye başlamak yerine bekleyerek hafta sonu başlamayı tercih ediyorum. Bir eğitim dönemi bir Sim haftası sürüyor ve hafta sonundan başladığınızda ödevleri yapmanız için size vakit kalıyor. Ödevlerinizi düzenli yapmak da notlarınızı ciddi etkileyen bir unsur. Bazı zamanlar otomatik olarak derse gitmeniz gerektiğine dair bildirim alsanız da bazen bu bildirimler gelmiyor ve ders aksatmak düşük not almayı aşırı destekliyor. Bu sebeple ders saatlerinize dikkat etmenizi öneririm.
Eğer telefonunuzdan başvurunuzu kontrol etmediyseniz de görseldeki gibi bir mektup alacaksınız. Yine bu mektubu açtıktan sonra aynı adımlarla üniversiteye kayıt olabilirsiniz.
Dönem ödevinizi yapmak için “üniversite” başlığı altından “üniversite ödevi”ni seçmelisiniz sonrasında da “dönem ödevi” seçeneğiyle ödevinizi yapmaya başlayabilirsiniz. Bu noktada ya çalıntı yaparak “plagiarism” ile ödevi tamamlayabilir ya da gerçekten uğraşarak bir ödev yazabilir sonra bu ödevi düzenleyebilirsiniz. Ödevi düzenlediğiniz zaman kalitesi artacak ve not oranınız etkilenecektir. Hangi seçeneği seçerseniz seçin, ödevinizi tamamladıktan sonra aynı menü altından teslim etmeyi unutmayın!
Siminiz derste olduğu sırada ise seçenekleriniz görseldeki gibi… İster aktif olarak dinleyin ister derste uyuyun, sizin tercihiniz!
Sunumunuz için tahta üzerinden bilgi toplamanız gerekiyor. Bu işlemden sonra yine tahtaya tıklayarak ödevi geliştirebilirsiniz. Ödevinizin kaliteli olması tabi ki önemli, istediğiniz kaliteye geldiğinde de –belli saatler içinde- final sunumunuzu verebilirsiniz.
Okulda bir haftanız tamamlandığında bir döneminiz de tamamlanmış kabul edilir. Son dersten sonra yukarıdaki gibi bir bildirim alacaksınız. Burada hangi dersleri gördüğünüzü ve hangi puanları aldığınızı inceleyebilirsiniz.
Notlarınıza onay verdikten sonra da yeni bir pencere açılıp size yeni dönem kadı önerilir. Hemen kayıt yaptırmasanız da olur ancak o şekilde burslarınızı kaybedersiniz.
Yeni dönem kaydı aynı şekilde ilerliyor. Dört yeni ders seçiyorsunuz ve konut seçimi, ödeme şeklinden sonra yeni döneme başlamış oluyorsunuz.
Sınavda olduğunuz sırada kopya çekme seçeneğini seçebilirsiniz. Başarılı olma riskiniz kadar yakalanma riskiniz olduğunu da unutmayın! Dilerseniz bilgisayardan ders çalışabilir ya da üniversite kitapları alarak bu kitaplar üzerinden sınavlara hazırlanabilirsiniz. Simler bazen final sınavlarının başlamasına 1 saat kala “rahatsız” ruh hâline girerek gerilebiliyorlar. Belki de hazırlıklı olmak en iyisidir…
İkinci döneminiz bitti, üçüncü döneminiz bitti… Bu demek oluyor ki 12 dersi tamamladınız ve mezun olmaya hak kazandınız! Ancak unutmayın, eğer notlarınız düşükse ve diğer dönem toparlayamazsanız okuldan atılır ve bir süre yeniden yazılamazsınız.
On iki dersi de başarılı bir şekilde verdiyseniz görseldeki gibi bir bildirim sizi bekleyecek. Dilerseniz okulun mezuniyetine katılabilirsiniz. Ancak bu zorunlu değil. Mezuniyete katılan Simlerin envanterinde bir mezuniyet fotoğrafı belirir.
Bunun dışında mezun olan bütün Simlere diplomaları gönderiliyor.
Siminizin kişisel özelliklerini incelerken de hangi bölümü bitirdiğini görebilirsiniz. Eğer başarılı bir öğrenciyseniz “onurlu kazandı” şeklinde bir açıklama sizi bekleyecektir.
Tüm bu aşamalardan sonra hayalinizdeki mesleğe artık çok yakınsınız. Üniversiteyi bitirdiğinizde başarınıza ve okuduğunuzun bölümün seçkin olup olmamasına bağlı olarak seçtiğiniz meslekte hangi seviye olacağınız belirlenir. Aynı zamanda kariyer seçerken her bir kariyerin açıklamasında üniversite bölümlerinin katkısı olup olmadığını görebilirsiniz. Yani eğer isterseniz önce istediğiniz kariyeri inceleyin sonra gerekiyorsa Siminizi üniversiteye gönderin.
Benim Simim oldukça inekleyen bir öğrenci olarak okulu büyük bir başarıyla bitirdi ve sonuç olarak hayalindeki mesleğe oldukça yüksek bir seviyeden başladı. Bu arada dikkatinizi çektiyse “yazı yazma yeteneği” kısmı “0” olarak gözüküyor. Ancak Sim bu konuda yetenekli ve bazen bu şekilde hatalarla karşılaşabiliyoruz. Özellikle mesleği yeni seçtiyseniz sekmeyi kapatıp açmak ya da bir süre beklemek bu hataların giderilmesine fayda sağlayacaktır.
Buraya kadar okuyan herkese teşekkürler! Umarım sizin için faydalı olan bir rehber hazırlayabilmişimdir. Sorularınız varsa buradan, forumdan ya da Facebook sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz. Sıradaki rehberlerimiz arasında üniversitenin gizli cemiyetleri de var, takipte kalın derim!
Kendinize güzel bakın!
Secret Society’ye nasıl katılabilirim get together paketim yok bir şey fark eder mi?
Merhaba, Secret Society ile ilgili en kısa zamanda bir rehber gelecek. Şu an hazırlama aşamasındayız! ❤
Elinize emeğinize sağlık çok güzel olmuş rehber. Acaba rehber kısmına ekleyebilir misiniz kategori olarak? Arayınca orada buluyordum genelde ama orada bulamadım
Merhabalar! Yorum için teşekkür ederim öncelikle. ❤ The Sims 4 menüsü altındaki rehberler sayfasına ekledik, oradan da bulabilirsiniz. ✨
Benim de bir sorum olacak. Sitede The Sims 4 paketler kısmında hem Discover University hem Realm of Magic hemde Tiny Living paketleri hâlâ eklenmedi. Ne zaman eklenir acaba?
En kısa zamanda eklenecek! ❤
Acaba oyunu nasıl türkçeye çevirdiğin hakkında da böyle bir yazı yazar mısın çok sevinirim <3
Şimdiye kadar yapabildin mi bilmiyorum ama görünce yazmak istedim… İnternetten oyununun sürümüyle uyumlu Türkçe yama indiriyorsun ve belgeler>electronic arts>sims 4>mod adlı klasöre atıyorsun oluyor 🌸. Eğer indirdiğin yama exe şeklindeyse de kurulumunu gerçekleştiriyorsun direkt oluyor ^^