ÖNEMLİ NOT: SimsTR kapandıktan sonra erişimi mümkün olmayan bu rehberler, ihtiyacı olan herkesin hala yararlanabilmesi için, SimsTR Yöneticilerinden Rubi’nin Sim Dünyası’na eklemesiyle yeniden yayındadır. Herkese duyurulur.
RuBi (Kübra Dinçer)
01 Nisan, 2006
OFB’a üç gün önce başladım ve bu (fikrimce) EN GÜZEL EK PAKET hakkında temel bilgiler içeren bir başlık açmak istedim!
Benim tercihim evde iş yeri açmaktan yana… Neden diye sorarsanız, “Community Lot”lara gitmek hem zahmetli hem de oyunu çok fazla kasıyor. Bunun için evde yapılması gerekenleri anlatıyorum:
EVDE İŞ YERİ AÇMAK
Bir iş yeri açmak için öncelikle bilgisayarımıza tıklıyoruz.
“Business…”a tıklayıp,
“Start Home Business” diyoruz…
Ardından çıkan iletiye “Yes” diyoruz.
Artık çalışmalara, daha doğrusu işimiz için inşaya hazırız.
İlk önce, bu işlemlerden sonra ekranın sağ üstte beliren menüden bahsedeyim.
Bu menü, aynı Buy, Build, Life Modları gibi bizim Business modumuzdur. Altımızda çalışan işçilerin bilgilerini, müşteri ilişkilerini, (custumer royalty) memnuniyetini, günlük kazançlarımızı, (cash tracker) kâr-zarar çizelgemizi burdan kontrol ederiz.
EŞYA SATMAK
Saç kesmekten daha çok hoşlandığım bir şey var benim… =) Obje satmak!
Objeleri seyyar satıcı gibi, yahut pazar malı gibi insanların önüne sermek, istemiyorsanız yukarıdaki kabinlerden almalısınız. Tabi bu tercihidir. Eğer almazsanız satamazsınız gibi bir kaide yok. Yere de koyabiliyorsunuz.
Her zevke-renge uygun kabinler mevcut… Bu kategori görüldüğü üzere ana bir kategori olan “MASA” kategorisindeki Shelves (Kabinler) alt kategorisi altındadır.
Objeler Nasıl “Satılık” Hale Getirilir?
Bazıları “neden kimse ortaya obje koyduğum halde almıyor?” diyorsa işte cevap: Objeleri normal, yani “Buy” modundan alırsanız tabi ki de müşteriler onları almazlar. Yoksa arazimizdeki tüm objeleri, hatta kasiyeri bile alırlardı, mantiken…
Menümüzden Business için olan Buy modumuza tıklıyoruz. Aşağıdaki gibi…
Buradan satılık obje alabilmek için kilitli olan () seçeneğe tıklayarak kilidi açıyoruz (
). Artık Buy modu, alt resimdeki gibi sarı bir çizgi ile kaplı olacak; ki bu da sizin, (satılmak üzere alacağınız) Eşya moduna geçtiğinizin bir göstergesidir.
Artık istediğiniz objeyi alabilirsiniz…Yukarıdaki resimdeki her sarı eşya, satılık obje olduğunu gösterir. Orada, mavi-beyaz kutucuk içine aldığım ayıcık, sarı renkli olmadığından satılık değil. Bunu ise, bu modda iken üstüne tıklayarak yapıyorum.
Objelerin fiyatını belirlemek için de etiket simgesine () tıklıyoruz. Fiyat belirlerken bize verilen 7 seçenek var. Bunlardan uçuk olanların resimlerini vereyim:
-%50: Ridiculously Cheap (Aşırı Ucuz – Gülünç Bir Fiyat)
-%20: Very Cheap {Çok Ucuz}
-%5: Cheap {Ucuz}
•••••••••
Average
•••••••••
-%25: Expensive {Pahalı}
-%50: Very Expensive {Çok Pahalı}
-%100: Ridiculously Expensive {Aşırı Pahalı -Uçuk Bir Rakam-}
Yeşil (above) renkliler (yüzde olarak) ortalamanın üstündeki; kırmızı renkliler ise ortalamanın altındaki (below) değerler anlamına gelir. Renksiz olan ise de normal değer… Artık, objelerinize ne değer biçeceğinize siz karar verin. Tabi unutmadan, sizler bu objeleri alırken, normal fiyat ile alıp, biçtiğiniz değer ile satışa çıkarıyorsunuz… Yani normal hayattaki gibi aldığınız objeye ilkten para ödüyorsunuz. Yeni bir dükkan açıyorsanız, size para hilesini önereceğim… Çünkü eve ilk girdiğimizdeki 20 bin Simoleons ile ev/işinizi mi kuracaksınız, yoksa objelerin sermayesini mi çıkaracaksınız???
Gelelim bizim yapıp da satışa sunduğumuz objelere…
Oyunda bize verilen dört obje var,
Bu objeleri alttaki gösterdiğim kategoriden bulabilirsiniz:
Yalnız, bunları yapabilmek, yetenek puanı (Skills) ister… Ben derim ki tüm puanlarınızı full yapın…
Çiçek Dükkanı:
Bu makine ile birçok çiçek sizin elinizden çıkıyor ve Sim’lerin huzurunda satışa sunuyorsunuz… İşte benim yaptığım ve satışa sunduğum birkaç çiçek gibi..
Yukarıdaki görseli, “bu objeler nerede?” diyenlerinizin görmesini sağlamak amacıyla ile çektim… İçinde bulundukları kategori yukarıda gördüğünüz kategoridir.
Oyuncak ve Robot Makinesi:
Sağdaki obje robot, soldaki ise oyuncak yapan makinedir. Yine bu objelerle türlü robot ve oyuncak yapıp satışa çıkarabiliyorsunuz.
Eğer işinizi kurar kurmaz, özel bir robot olan Servo robotundan edinmek istiyorsanız boolProp testingcheatsenabled true hilesi girdikten sonra bir Sim’inize “Shift + (Farenin Sol Tuşu)” ile tıklayın… Spawn seçeneğinden ‘New Servo’ özelliğini seçin… Görüntüde kırılmalar olabilir, aldırmayın, korkmayın…O karşınızda beliren şeye tıklayın ve çıkan tek bir seçenek olacak; ona tıklayın ve robotunuzu hazır hale getirin… Sonra bu görüntü bozukluğu normale dönecektir.
Servo adlı özel robot, bu robot makinesinden çıkıyor!
KUAFÖR
Bu, her bir SimsSeverin en ilgisini çeken şey olacak herhalde! (:
Gerçekten de çok hoş bir obje… Bu objeyle, mekanınıza gelen Sim’lere teklif verip, onların saçlarını değiştirebiliyorsunuz. Yukarıdaki görselde gördüğünüz gibi bu obje, ‘oturak’ kategorisi; ‘diğer’ alt kategorisi altındadır.
İşte, mekânımı ziyaret eden bir Sim’e, saçının o kötü halini değiştirme teklifi yaptım… Fakat dikkat! Eğer Sim’inizin Kuaför Rozeti (Cosmetology Badge) yoksa işler çok kötü olabilir… Bu rozete sahip olmayan bir Sim, saçını kestiği Sim’in saçlarını mahvedebiliyor, bu da saçları mahvolan Sim üzerinde, iş yeriniz hakkında kötü izlenimler bırakıyor… Tabi bu da sizin için bir felaket olur.
“E tecrübe etmeden nasıl rozet alacağız!” diyorsanız, en azından normal becerilerinizi (Creativty, Charisma) yüksek tutup tecrübe edinin.
NOT: Yalnız bu en son söylediğim bilindik bir şey değil, tamamen mantığımla yürüttüğüm bir mantıktır.
BAR YÖNETMEK
OFB olmadan önce evimize aldığımız o sıradan barlar vardı ya hani, işte onlarla BARMEN olabiliyoruz.
Sim’imizi yahut robotumuzu bara tıklatıyoruz ve ‘Tend Bar’ özelliğini seçiyoruz. İşte oldu… Artık bir barmeniz!
İŞE BAŞLARKEN…
Öncelikle Open/Close Tabelasını koymalıyız…
Bu obje, dekoratif eşyalar kategorisi, “Miscellaneous” Alt Kategorisi altındadır. Bu obje, dükkanınızın, açık ya da kapalı durumunu belirtmenize, buna göre müşterileri ağırlamanıza yarar.
Yapılacak her satış için doğal olarak bir kasaya ve kasiyere ihtiyaç vardır.
Ama bunun ve iş adına her yapacağınız eylem için ilgili konu hakkında bir rütbeniz olmalı! Yani olmalı derken tabi ki ilk başlarda çok bilgisiz olarak başlayacaksınız ama Sim’iniz, çalışa çalışa tecrübe edinecek ve profesyonelleşecektir.
Nedir bu rütbeler…
Tam üç rozet tipi var bildiğim kadarı ile:
Bronze
Silver
Gold
Gold, alınabilecek en yüksek rozettir.
Tabi bendeniz hilekâr Rubi, boolProp testingcheatsenabled true hilesi girdikten sonra Sim’ime “Shift + Farenin Sol Tuşu” ile tıklıyorum… Spawn seçeneğinden Badge Juicer seçeneğini seçiyorum… Bu bir gemidir:
Bu gemi sayesinde istediğim rozete sahip oluyorum. Ama işin doğrusu her şeye sabırla sahip olmak tabi… Karar yine sizindir.
Talent Badge;
-Restocking
-Sales
-Register
-Cosmetology
-Flower Arranging
-Robotics
-Toy Making
İşte rozetlerin hepsi bunlar…
Peki ne işe yarıyor bu rozetler? Hangi çalışma tecrübesi sonucu hangi rozete sahip olabiliyoruz?
Restocking, mesajımın en sonunda belirttiğim çalışma için geçerlidir.
Sales, bir müşteriye ürün göstermede işe yarar. İşe yarar derken mesela bu rozetin altınına (Gold olanına) sahipsiniz ve bu da, müşteriyi teşvik edici, güzel konuşma vb. yeteneğinizin en yüksek seviyede olması demek oluyor. Satışı garantilemiş oluyorsunuz.
Cosmetology, adı üstünde, kozmetik dünyanın tecrübelerine sahip Sim’inizin imzası demektir bu rozet! (;
Tabi bizim Sims Dünyasının Kozmetik Alanının tek çalışma objesi, şimdilik bir Kuaför sandalyesi… =)
Flower Arranging, çiçek yapmada edindiğiniz tecrübeler sonucu bu alanın rozetini alırsınız.
Robotics, robot yapmak, hele ki SERVO yapmak istiyorsanız sürekli robot makinesi ile robot yapmalısınız… Simoleons değeri en düşük olan robottan başlayıp Servo’yu yapabilecek rozete sahip olmak için çok uğraşmalısınız.
Toy Making, oyuncak dükkanında yaptığınız oyuncaklarla elde edeceğiniz rozettir bu da…
RESTOCK – ÜRÜNLERİ YENİDEN DEPOLAMAK
Müşterilerden biri satışa sunduğunuz bir objeyi satın alınca, alttaki resimdeki gibi satıldığını belirten küçük bir not belirir.
O objenin aynısından koymak istiyorsanız, o notun üstüne tıklayıp ‘restock’ demeniz gerekiyor.
Böylelikle objeyi tekrar almanıza gerek kalmayacak.
SATIŞ YAPMAK (Sales)
Müşteri, bir objeyi satın almak için düşünür önce… Hatta bazen dakikalarca (Sim saatine göre) bekler, bekler… Ve almaktan vazgeçer!
Bu da bizi gıcık eder haliyle…
Ona almaya ikna edebilirsiniz.. Ama Gold bir Sales rozetiniz varsa işler daha kolay. Müşterinin yanına gidersiniz…
Ona bir merhaba deyip, bu ürün hakkında onu teşvik edici bir tanıtım yaparsınız…
Hem bu konuşma ile de yıldızınızı arttırmış olursunuz.
CASHIER (Kasiyer Olmak)
Kasiyer olmak çok hoş! =) Ben en çok bu işi seviyorum.
Her neyse.. Bir Sim’inizi kasa başına koymak için bir kasa almalı ve o kasaya tıklayıp cashier seçeneğini seçmeniz gerekmekte. Bir de başıma gelen bir şeyi söylemeden geçemeyeceğim. =)
Sim’iniz eğer kasa başına ilk kez geçiyorsa afallıyor.
Benim Sim’im önce, parayı veren müşterinin aldığı ürünü kasaya kayıt geçerken iki saat hesap yaptı… Tuşlara basarken bile öylesine yavaştı ki karşısındaki müşterinin kafasını attırmış oldu! O an müşterinin gözlerini görmenizi isterdim! Gerçekten çok komik görünüyorlar!
Sonra da parayı kasaya girecek ya, nereye basacağını bile bilmeyen Sim’im, bir anda kasanın açılmasıyla karnında bir baskı hissederek şoka uğradı! =)
Şimdilik bu kadar…
ÖNEMLİ UYARI!!!!
Tarafımdan hazırlanan bu Pets başlangıç rehberi, ilk kez www.simstr.com’da yayınlanmış olup, yeniden erişebilmeniz için Sim Dünyası’nda yeniden can bulmuştur.
05 Mart, 2007
Bir üyenin sorması üzerine, 1 sene sonra, tarafımdan bu konuya dahil edilen rehber bölüntüsüdür (Butik Açmak ve Restoran İşletmek):
Butik Açmak
Butik açmak için gereken dükkanlarımız, ancak Community Lot tipi bir üzeri üzerine kurulabiliyor.
Yemekleri satmak, evcil hayvan satışı yapabilmek için uyguladığımız mantık gibi, alışveriş merkezlerinde bulunan o giysi dolabından alıyor ve görselde yazılan ve görünen şekliyle satışa çıkarma işlemi yapıyoruz:
Artık, aşağıdaki resimde görüldüğü gibi giysi dolabınız, müşteriler için alışveriş yapılabilecek moda geçti:
Satışa uygun hale gelen bu giysi dolabının yanına gelen müşteri, inceleme yapıyor:
Dükkan sahibi Sim’im de, bu kararsız müşteriye satış yapmak için “Dazzle” (alması için etkileme) eylemini uygulayacak:
Eğer Sim’inizin Yetenek Puanları ve Satış Yapma Kabiliyeti (Sales Badge) yüksekse, müşteriyi ikna edecektir. Tabi bunun için, o müşteri ile ilişkinizin kuvvetli ve müşterinin ruhsal durumunun da iyi olması gerekir:
Satın almaya karar veren müşteri için hangi giysiyi alacağını seçiyorsunuz:
Ve müşterimiz, giysiyi alıyor:
Son olarak, butiğinize bir boy aynası ve giysi kabini almanızı öneriyorum…
Bir de şu restoran olayını anlatmak istiyorum…
Restoran / Lokanta İşletmek
Restoran işletmek ve butik açmak, yalnızca Community Lot tipi araziler üzerinde mümkün oluyor. Bunu hatırlatmakta fayda var…
Night Life ek paketinizin de olması gerekiyor.
Restoran işletmek için gereken objeler ve çalışanların nasıl olması gerektiğini ve neler yapması gerektiğini, aşağıda görünen görsellerle anlattım, inceleyiniz…
Önce hangi objelere sahip olmanız gerekiyor ve bu objeler, satın alma modunda nerede bulunuyor, gösterdim:
Ve ardından kaç çalışana ihtiyacınız olduğunu (sıkışmamak ve müşteriyi geciktirmemek adına, her bölümü yapan bir Sim’iniz olması gerekir. Ama bu zorunlu değildir; tek Sim ile de yapabilirsiniz fakat sizi yorar. Ben örnek olarak tek Sim üzerinde gösterdim):
Hangi iş için hangi seçeneği seçmek gerekiyor, bu resimde de onu görüyorsunuz:
Artık hareketleri görüyoruz. Halkla İlişkiler diye tanımlanan bölümde duran Sim’in görevleri aşağıda görülüyor:
Siparişi alan ve bunu şefe gönderen garsonun görüntülerini görüyoruz:
Ve yemeği yapan şeften tabağı alan garson ve yemeğini afiyetle yiyen müşteriyi görüyoruz:
ÖNEMLİ UYARI!!!!
Tarafımdan hazırlanan bu Open for Business Başlangıç Rehberi, ilk kez www.simstr.com’da yayınlanmış olup, yeniden erişebilmeniz için Sim Dünyası’nda yeniden can bulmuştur. – RuBi (Kübra Dinçer)
University Life ile ilgili bir rehberiniz de var mı acaba ? :)
İnternete adım atışım ve rehbercilik akımını başlatışım OFB (Open For Business)’tan sonra olduğu için bana ait bir University rehberi yok ama yapabiliriz de. ?
Çok teşekkür ederim :) :D