The Sims 4 Get To Work: Kendi Mağazanı Açma ve İşletme[Rehber]

Bildiğiniz gibi Get To Work eklenti paketi ile artık kendi mağazanızı açabiliyorsunuz. Hatırlarsanız, bu özellik ile ilk kez “The Sims 2 Open For Business Eklenti Paketi”nde karşılaşmıştık. Ne yazık ki bu eklentiyi “The Sims 3″de geniş kapsamda görememiştik.

Hadi,şimdi bir mağaza açalım ve bunu işletelim.

Bir Mağaza Açmak

TS4 2015-05-29 16-14-39-81

Mağazanızı yapacağınız yer için bir sürü seçeneğiniz var. Ayrıca oyuna “Magnolia Promenade” adlı yeni bir mahalle geldi. Bu mahallede 4 tane “Retail” arsası bulunmakta. 3’ünde yapılı bina, 1 tanesinde de boş arsa bulunmaktadır. Mağazanızı bu mahalleye ya da diğer mahallelere (Oasis Spring ve Willow Creek) kurabilirsiniz. Magnolia Promenade’deki kurulu olan binaların satış fiyatı çok yüksek. Boş olan arsanın değeri de yaklaşık $3,000. Bir mağazayı kurmak için yüksek bir bütçeye ihtiyacınız var. O yüzden siminizin mağazasını işletebilecek kadar parası olduğundan emin olmanızda fayda var.

TS4 2015-05-29 16-14-59-15

Eğer kendi mağazanıza sahip olmak istiyorsanız simizin telefonuna tıklayıp Career/Household/Buy a Retail Store seçeneklerine sırasıyla tıklayın. Bunlara tıkladığınızda sizden mağazanızı kurmak istediğiniz mahalleyi seçmenizi isteyecek. Mağazanızı hangi mahalleye kurmak istiyorsanız ona tıklayın.

TS4 2015-05-29 16-12-35-60.jpg 5

Bir Arsayı Retail Arsası Yapmak

Eğer mağazanızı işletmek istediğiniz arsa Retail arsası değil ise bu arsayı retail arsası haline getirmeniz gerekiyor. Bunu yapmak için sırasıyla ESC/Manage World/Mağazanızı yapmak istediğiniz arsaya tıklayın/Change Lot Type/Retail seçeneklerine tıklarsanız arsa retail arsası haline gelecektir. Bu işlem arsada bulunan simlerin o arsadan taşınmasına sebep olacaktır. Artık arsayı mağazanız için satın alabilirsiniz.

 Mağazanıza Yatırım Yapmak

TS4 2015-05-29 17-17-28-72.jpg 5

Arsayı satın aldıktan sonra karşınıza yukarıdaki pencere çıkacak. Burada ailenizin birikiminin ne kadarını mağazaya aktaracağınızı belirleyebilirsiniz. Çok para yollamaktan çekinmeyin çünkü mağazayı kurmak için ve çalışanlarınıza maaşlarını sağlamak için buna ihtiyacınız olacak. From=Kimden, To=Kime olduğunu da belirtmek isterim. Yollayacağınız para miktarını girip “Confirm Transfer” seçeneğini seçip bu işi halledebilirsiniz.

The Retail Store Penceresi

TS4 2015-05-29 17-21-06-68.jpg 5

Bu pencere sağ alt köşede bulunmaktadır.

  • “Closed” yazısına tıklayarak mağazanızı açıp kapatabilirsiniz.
  • “Price Markup” yüzdesi ile oynayarak sattığınız ürünlerin ücret değerlerini arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. Bunu kullanabilmek için mağazanızın kapalı durumda olması gerekmektedir.
  • “Retail Funds” seçeneğine tıklayarak mağazanıza aile bütçenizden para verebilirsiniz ya da aile bütçenize mağazanızdan para yollayabilirsiniz.
  • Kazandığınız “Perk Points”leri buraya tıklayarak harcayabilirsiniz.
  • Pencerenin sağ alt köşesindeki ilk kutucuğa tıklayarak bir çalışan işe alabilirsiniz. İkinci kutucuğa basarak çalışanınızın kıyafetinin nasıl olacağını belirleyebilirsiniz. Üçüncü kutucuğa basarak bu mağazayı satabilirsiniz.
  • Item Sold: Ne kadar ürünün satıldığını gösterir.
  • Outgoing Cost: Kazancınızı gösterir.
  • Net Profit: Zararda mı yoksa kar da mı olduğunuzu gösterir.

 Mağazanızı Dekore Etmek

TS4 2015-05-29 17-23-14-48

Mağazanızda gerekli olan yalnız 2 şey var. Bunlar satışı yapabilmek için kasa ve bu kasayı üstüne koyabileceğiniz counter denen bir masa. Mağazanız için gereken eşyaları Buy Mode/Objects by Function/Retail Items bölümünden bulabilirsiniz. Kasa bu masa dışında başka masalara konamıyor. O yüzden bu masayı almanız gerekiyor. Ayrıca burdan satıcağınız ürünleri sergileyebileceğiniz raflarıda alabilirsiniz. Mağazanızın dekorasyonunu yapmayı unutmayın. Çünkü dekorasyon demek daha mutlu müşteri ve daha kendine güvenen çalışan demektir. Ayrıca tabelalar satın alarak mağazanıza daha fazla müşteri çekebilirsiniz.

Mağazayı İşletmek

open-for-business

 Eşya Satmak

Aklınıza gelebilecek çoğu eşyayı mağazanızda satabilirsiniz. Ne satacağınız size kalmış. İster bir kitap dükkanı, ister bir ev eşyası satan bir mağaza, ister kıyafet mağazası, ister tuvalet mağazası… Ne yapacağınız sizin yaratıcılığınıza kalmış. Dışarıda bulmuş olduğunuz nadir taşları ve siminizin yapmış olduğu değerli resimleri bile satabilirsiniz. Hatta bunlar satıldıktan sonra tekrar aynısını bulmanıza gerek yok, restocking işlemi ile satılan eşyayı yeniden stoklayabilirsiniz. Yalnız bu eşyayı satmak istiyorsanız, bu eşyaların aileninizin “inventory”sinde olduğundan emin olun.

Eğer bir eşyayı satmak istiyorsanız o eşyaya tıklayıp “Toggle For Sale Tag” seçeneğini seçin. Eşyayı satmaktan vazgeçerseniz eşyaya tıklayıp iptal etmeniz yeterli.

Kıyafet Satmak

sims-4-get-to-work

Kıyafet satmak istiyorsanız manken almanız gerekir. İnsan olan mankenlerden değil tabi ki! Vitrin mankenlerinden bahsediyorum. İsterseniz CAS ile kombine ettiğiniz kıyafetleri satabilirsiniz ya da oyunun kendisinde olan random kombineleri deneyebilirsiniz. Satışa sunduğunuz bütün kıyafetlerin satış fiyatı aynı olacaktır. Bu kıyafetin everyday ya da formal oluşu bir şey değiştirmeyecektir. Ayrıca bu mankenlerin pozlarını değiştirebilirsiniz. Birkaç çocuk mankeni de koymanızda fayda olabilir. Çünkü, müşteriler çocukları içinde kıyafet almak isteyebilirler. Ne yazık ki mağazanıza sadece 10 manken koyabildiğinizi de belirtmek zorundayım.

Yemek Satmak ve Fırın Yönetmek

baking-skill-expansion

Yemek yapıp satmak da aynı resim yapıp satmak gibi. Yalnız bu yemeklerin bozulmasını geciktirmek için soğutucu vitrinlere ihtiyacınız var. Bu yemekler satıldıktan sonra restock yapıp tekrar stoklarınızda bulundurabilirsiniz. Ama yemeyi yeniden yapmak size daha ucuza gelir ve yemek ne kadar kaliteli olursa o kadar daha pahalıya satarsınız. O yüzden yemek yapmaya devam edin. Otomat makinasını (Vending Machine) alarak işlerinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Müşteriler bir çalışana ihtiyaç duymadan aradıklarını ve istediklerini bu makine sayesinde bulabilirler.

Fiyatlandırma

Mağazanızda satacağınız eşyaların fiyatlarının yüksek mi yoksa düşük mü olacağına karar verebilirsiniz. Bunun için ya kasaya tıklayıp “Set Store Prices” seçeneğini seçmelisiniz ya da sağ alt köşedeki “The Retail Store” penceresine tıklamalısınız. Varsayılan satış fiyatları %25, ama bunu artırıp azaltmak size kalmış. Eğer fiyatlandırma %25 de ise $100’a aldığınız bir eşya $125’a satılır. Restock yapmak da sana $100’a patlar. yani $25 karda olursun. Fiyatlandırma seçenekleri şöyledir:

  • Sezon Sonu Satışı (Clearance)-%5
  • İndirim (Sale)-%15
  • Normal-%25
  • Pahalı (Pricey)-%50
  • Fahiş Fiyata, Çok Pahalı (Exorbitant)-%100

Fiyatlandırmanız ne kadar ucuz olursa müşteriler ürünlerinizi almaya o kadar istekli olurlar. Eğer çok pahalı fiyata (%100 gibi) satmak isterseniz müşterileri satın almaya ikna etmelisiniz. Eğer mağazanıza çok müşteri gelmiyorsa ya da zarardaysanız fiyatları yükseltmenizde fayda vardır. Ama müşterilerinizin pahalı ürünlerinizi satın almasını istiyorsanız onları ikna etmeye çalışın.

Yeniden Depolama

lose-sale

Ürünleriniz satıldıktan sonra onları tekrar satışa sunabilmek istiyorsanız yeniden depolamanız şart. Bu “Restocking” işlemi yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Yanlış duymadın 30 dakika. Tabi ki sims zamanı ile 30 dakika. Bu iş için bir çalışan alman daha iyi olur. Bu sayede sen yöneticilik işleriyle daha rahat ilgilenirsin.

 Müşterileri İkna Etmek

maxresdefault

Müşteriler geldiklerinde kafalarında mavi bir çubuk belirir. Bu çubuk bir şey satın almaya ne kadar istekli olduklarını gösterir. Bu çubuk siz onlarla etkileşime geçmeseniz bile dolacaktır ama çok yavaş dolacaktır. İşleri hızlandırmak istiyorsanız onlarla etkileşime geçin, ikna etmeye çalışın. İkna kabiliyetinizin iyi olmasını istiyorsanız siminizin Mood’unu yerinde tutmaya çalışın ve Charisma Skill’ini iyice öğrenmeye bakın.

Eğer müşteri almaya karar verirse size bir bildiri gelecektir. İşte o zaman müşterinin kafasında market arabası belirecektir. Ne yazık ki bir müşterinin vazgeçmesi için yaklaşık 1 sim-saati süresi var. 30 sim-dakikası içinde ikna edemezsen işaret yanıp sönmeye başlayacaktır. Eğer hızlı hızlı yanıp sönerse artık ona yetişemezsin. Eğer bu durumda iki müşterin varsa pahalı ürünün yanındakine gitmende fayda var. Çünkü, herkese yetişemezsin. Eğer çok zor duruma düşersen ya fiyatları yükselt ya da yeni eleman al.

Satamayacağınız Şeyler

Evet, ne yazık ki bazı şeyleri satamıyoruz. Bunlar için Build Mode’daki her şey diyebiliriz. Örnek olarak da yerleri döşediğimiz parkeler ve mermerler, duvar kağıtları, pencereler, kapılar, şömine, dışarıya ekilen ağaçlar ve çiçekler vb. … Genelleme yaparsak decorative amaçlıysa ve ayrıca onu kullanamıyorsanız büyük bir ihtimalle de satamazsınız.

 Çalışanlarınız

2015-03-10-18_47_58-The-Sims-4-Get-to-Work_-Official-Retail-Gameplay-Trailer-YouTube-792x445

Çalışan almak istiyorsanız, ilanlara bakmak için ya “The Retail Store Pencersi”nden girin ya da kasaya tıklayıp “Manage Employees” seçeneğine tıklayın. Ayrıca aynı yerlerden sizin için çalışanları kovabilir ya da terfi verebilirsiniz. Eğer mağazanız yeniyse ilk başta kendinizin yönetmesinde fayda var.  Kâr sağlamaya başlayınca iş yeriniz için en gerekli yere yeni çalışan alabilirsiniz. Çalışanınız ilk işe başladığında $19/saat maaş alır. Maaşı $51/saat’e kadar çıkabilir, tabi ki onu terfi ettirirseniz. Çalışma yerine göre 3 tane skill bulunmaktadır:

  • Maintenance Skill: Bu yeteneği yüksek olan simler daha hızlı yeniden stoklama (restocking) ve daha hızlı temizlik yapabilir.
  • Sales: Bu özelliği yüksek olan simler müşterilerle daha iyi ilgilenir.
  • Work Ethic: Bu özelliği fazla olan simler işten daha çok zevk alırlar ve kaytarmayı sevmezler. O yüzden bu özelliği yüksek olan çalışanlar almaya başlayın yoksa çalışanlarınız tembellik yapıp size zarara sebep olabilirler.

Eğer seviyesi düşük bir çalışan işe alırsanız endişelenmeyin. Çünkü, bu simler çalıştıkça deneyim kazanacaklardır.

Çalışanlarınız çalışmaya geldiklerinde, onların üzerilerine tıklayıp “Assign Work” seçeneğine tıklayarak onların yapmasını istediğiniz işi yaptırabilirsiniz. Seçenekler : “Restocking” (Yeniden stoklama), “Cleaning” (Temizleme), “Interacting With Costumers to Make Sales” (Müşterilerle ilgilenme ve satış yapma) ve “Ringing Up Costumers” (Müşterilerin almak istediklerini paketleme). Çalışanlarınızın da hakkını unutmayın. Onların 9 saatten fazla çalışmama hakları vardır. Eğer onları fazla mesaide tutarsanız memnuniyetleri düşecektir.

Çalışanlarınızın memnuniyeti çok önemlidir. Memnun olup olmadıklarını “The Retail Store” penceresindeki “Manage Employee” bölümünden bakabilirsiniz. Memnuniyetlik derecelendirmesi şöyledir:

  • Very Satisfied-Çok Memnun
  • Satisfied-Memnun
  • Neutral-Normal, Nötr
  • Unsatisfied-Memnun Değil
  • Very Unsatisfied-Hiç Memnun Değil

Çalışanlarınızın işini yapıp yapmadığı konusunda gözlemeyi de unutmayın. Hem çalışanlarınıza özel bir üniforma hazırlarsanız onları izlemeniz daha kolay olur.

 Retail Perks

retailperks

“Retail Perks” puanlarını kazanabileceğiniz birkaç yol var. Bunlar:

  1. Her müşteriye yardımcı olduğunuzda 5 puan,
  2. Her satışınız için 15 puan,
  3. Her yeniden stoklama (restocking) yapışınızda 10 puandır.

Ama dikkat etmeniz gereken çok önemli bir husus var. Çalışanlarınızın yaptıklarından puan kazanamazsınız. Eğer puan kazanmak istiyorsanız sizin bu üç işi yapmanız şart.

Eğer iş yerinizi satarsanız puanlarla almış olduğunuz şeylerde iş yeriniz ile birlikte gider, her şey sıfırlanır. Yeni bir mağaza açtığınızda “Retail Perks” bölümünden hiçbir şey alınmamış olur.

Yeni Bit Eşlem Resmi

Gerekenleri öğrendiğine göre artık kendi başına bir mağaza açabilir ve onu iyi bir şekilde yönetebilirsin.

18 Yorum

  1. Severek yönettiğim bir pastanem var ve bu güzel rehber için de ellerinize sağlık <3 bence bu rehberleri sitenin üstünde daha kolay ulaşılabilecek yerlere bağlantılar ile koymalısınız

  2. Ya ben buradaki her şyi yaptım ama cafe yapamıyorum yardımcı olabilecek var mı?

  3. Çok teşekkürler bilmediğim şeyleri öğrendim gerçektende mağaza açmak istiyordum :)

  4. Merhaba.
    Dükkanı aldık açtık diyelim. Sonradan dükkanı satabiliyor muyuz? Baktım baya ama görmedim sanırım. Yardımcı olursanız sevinirim..

    1. Evet, satabilirsin işletmelerini. Telefondan satılıyordu sanırım ama tam hatırlayamıyorum. Sermaye aktarma yerinde de olabilir.

  5. Çok faydalı bir rehber olmuş teşekkürler. Bir sorum olacak Sims 2 de evinizin olduğu lot a iş yeri de açabiliyorduk, Sims 4 te de bu mümkün mü acaba? Teşekkürler

  6. Parakende dükkanı açtığımızda restock yaptığımız ürünlerin fiyatı parakende sermayemizden düşmüyor. Yani 10.000 sermaye ile başladınız diyelim, 10.000’lik eşya aldınız, hepsini %25 kar ile sattınız. Normalde elinizde 12.500 para olması lazım, fakat 22.500 para oluyor. 2 günde zengin oldum ve oyundan sıkıldım kapattım. İngilizcem olmadığı için geri bildirim gönderemiyorum. 2-3 sene önce oynadığımda da aynı sorun vardı. Lütfen bu sorunumu sims yetkililerine iletin. Teşekkürler.

  7. Bunlardan farklı olarak bir sorum olacak yanıtlarsanız sevinirim. Mahallede perakende dükkanı açtım ama kendim için değil alışveriş yapmak için yalnız mankenlere kıyafet giydirmek ve eşyaları nasıl satılık hala getirebilirim oradan alışveriş yapmak için?

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir