”The Sims” Nedir

The Sims

The Sims, Sim oyunlarından gelen Will Wright tarafından düşünülen ve Maxis tarafından geliştirilen dünyanın en iyi yaşam simülasyonudur. The Sims, Sim oyunlarının çoğul eki almış halidir. Yani oyunun tam Türkçe karşılığı ”Simler”dir. The Sims ile birlikte insanlar kendilerini yaşıyormuşçasına Sim’leri yaşatmaya başlamıştır. Oyun o kadar hızlı popüler olmuştu ki kısa bir süre sonra en çok satan oyun oldu. Ancak oyun bir süre sonra oyun dinamiklerindeki yetersizlikler yüzünden sıkmaya başlıyordu. Bunu anlayan Will Wright oyuna ”Eklenti Paket”leri çıkartmaya başladı. Artık oyun daha iyi bir hal almıştı. Artık insanlar ne olmak istiyorlarsa onu oyunda olabiliyorlardı. The Sims 2 çıktığında ise The Sims Dünyanın En Çok Eklenti Paketi Çıkaran Oyunu olmuştu. Tam 7 adet eklenti paketi çıkarmıştı. Ayrıca da The Sims’in online versiyonu da piyasaya sürülmüştü ki ancak The Sims Online olaylı bir şekilde 2008’de oyun piyasasına veda etmişti.

The Sims

EA, The Sims çılgınlığının devam edeciğini bildiği için The Sims’i satın aldı ve oyunun ikinci halkası olan The Sims 2’yi piyasaya sürdü. Yine oyunun başında Will Wright vardı. Oyunun ilk inceleme notları geldiğinde ise Dünyanın En İyi Oyunu diye nitelendirilmeye başlamıştı. The Sims artık üç boyutlu bir haldeydi. Ayrıca Sim’ler artık baston yutmuş gibi yürümüyordu. EA, yine The Sims’te olduğu gibi The Sims 2’ye de ”Eklenti Paketi” yapmaya başladı. Eklenti paketleri The Sims’tekine göre daha iyi görünüyordu ve daha fazla şey kapsıyordu. Özellikle The Sims 2 Seasons The Sims 2’nin en çok sevilen eklenti paketi olmuştu. Ancak bunun yanında da hayal kırılığı yaratan eklenti paketleri vardı. The Sims 2 Freetime gibi. EA para kazanmanın bir kolay yolunu daha bulmuştu. ”Eşya Paketi” artık The Sims 2’ye eşya paketleri yapılıyordu. Bu paketler belli bir tema üzerine kuruluyor ve bu temaya uygun toplam altmış eşya kıyafet ve saç oyuna ekleniyoru. Eşya paketleri de en az eklenti paketleri kadar satınca şimdi de eşya paketi çılgınlığı ortaya çıkmıştı. Hatta Ikea Home Stuff ve H&M Eşya Paketi bile çıkmıştı. Ayrıca The Sims 2 motoruyla yapılmış ancak The Sims 2’ye bağımlı olmayan üç adet de hikaye oyunu yapılmıştı. Bunlar Family, Pets ve Castaway olarak üçe ayrılıyordu. Özellikle Caswatay oyunu oldukça fazla satıldı. Artık oyun piyasası gelişmeye başlıyordu ve The Sims 2 istekleri karşılaşmıyordu.

The Sims 2

Bu sırada ise büyük bir hayal kırıklığı olmuştu. Will Wright EA’dan ayrılmıştı ve Spore adında başka bir oyunun yapımcılığına geçmişti. Bu da demek oluyordu ki eğer oyunun üçüncü halkası çıkacaksa Will Wright’sız çıkacaktı. Çok geçmeden ise The Sims 3 duyurusu yapıldı. The Sims 3 ile birlikte gerçekten yaşayan dünya ve sınırsız özgürlük oyuna ekleniyordu. Artık mahallemizde istediğimiz gibi geziyor ve komşularımıza gidebiliyorduk. Bizden başka diğer aileler de büyüyor, evleniyor, ölüyorlardı. Artık Sim yaratırken Sim’imimizle tam bir etkileşim halindeydik. Saç dipinin boyasından kulakların büyüklüğüne kadar her şeyi ayarlayabiliyorduk. Ayrıca artık özgür bir renk paleti ile her şeyi dilediğimiz gibi değiştirebiliyorduk. Oyundaki tek sorun oyunun boş olmasaydı. Bu da demek oluyordu ki ”Siz şimdilik bunla idare edin biz eklentilerle oyunu geliştiririz” Nitekim de öyle oldu. Oyun çıktıktan kısa bir süre sonra oyunun ilk eklenti paketi olan World Adventures duyruldu ki bu paket uzun süre en çok satanların zirvesinden düşmedi. Ayrıca The Sims 3 2009’un en çok satan oyunu oldu. Will Wright’sız The Sims 3 işleri iyi götürüyordu, ve iyi götürecekti. Artık The Sims’in kendisine özel bir stüdyosu vardı. Bu olaydan kısa bir süre sonra da The Sims 3 konsol çıkartması yaptı. Artık tüm konsollar da hatta telefonlar da bile The Sims 3 oynayabiliyorduk. The Sims 3’ün devam oyunun çıkmasına kesin gözüyle bakılsa bile gelecek oyunun isminin The Sims 4 olması düşünülmüyor. İstenilen tek şey The Sims Online. Oyunun Facebook versiyonu olan Sims Social ile birlikte biraz olsun online ortama bir adım atmıştık. Daha sonra ise oyunun altnıcı eklenti paketi olan The Sims 3 Showtime’da online birkaç özelliğin olacağı bilgisi geldi. Bu da demek oluyor ki EA bizi online bir ortama yavaş yavaş hazılıyor. Ayrıca The Sims 2’den hatırladığımız hikaye oyunları The Sims 3 için de geldi. Bu seferki hikaye oyunun ismi The Sims Medieval yani The Sims Ortaçağ idi. The Sims Medieval RPG ögeleriyle zenginleştirilmişti ancak özgürlük konusunda bazı sıkıntılar vardı. Ancak buna rağmen oyun oldukça ilgi gördü ve oyunun ilk eklentisi Pirates and Nobles(Korsanlar ve Soylular) piyasaya sürüldü. The Sims’in gelecek halkası olacak oyun hakkında bilinen tek şey ise uzun bir süre ortalarda görünmeyecek olması.

The Sims 3

 

 

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir