Selam, Sims severler! 😍 Get Famous paketine hazırlık son güncelleme ile gelenleri incelemeye vaktiniz oldu mu? Olmadıysa ya da merak ettikleriniz varsa, Rubi’nin yorumuyla son güncellemenin “Yama Notları!”
13 Kasım 2018 – Yama Notları
Arazi Araçları
“Arazi Araçları (Terrain Tools)”a eklenen yeni bir bölüm sayesinde, diğer Sims jenerasyonlarından alışık olduğumuz gibi, artık The Sims 4’teki arazilerimize de tümsek ve çukur oluşturabileceğiz.
Build / Terrain Tools / Terrain Manipulation’a girdiğimizde,
Raise Terrain: Bu araç fırçasıyla, nüfuz ettiğiniz toprak parçasından tümsek oluşturabilirsiniz.
Lower Terrain: Bu araç fırçasıyla, nüfuz ettiğiniz toprak parçasını çukurlaştırabilirsiniz.
Smooth Terrain: Bu araç fırçasıyla, keskin (sivri) çukur ya da tümsekleri törpüleyebilir ve daha yumuşak geçişli olmalarını sağlayabilirsiniz.
Flatten Terrain: Bu araç fırçasıyla, nüfuz ettiğiniz toprak parçasını, mevcut yükseklik hizasında düzleştirebilirsiniz.
Flatten to Height: Bu araç fırçası, bir önceki araçla aynı mantıkta çalışır fakat bu aracın (toprak parçasına nüfuz etmesini istediğiniz) klavuz çizgisini, kullanıcı arayüzünde görünen kaydırma çubuğuyla belirlersiniz. Böylece; kamera hareketi yüzünden sabit duramadığınız noktalar için, klavuz çizginizi elle belirleyebilir ve fareyi nereye götürürseniz götürün, klavuz çizginizi sabit tutabilirsiniz.
Flatten Lot: Bu buton, hepimizin alışık olduğu, tüm araziyi tek hamleyle düzleştirme butonudur. Aynı zamanda, tüm çukurlarınızı ve tümseklerinizi de düzleştirecek. Böylece, Sim’lerin ulaşamadığı odaların kapılardan geçebilmesini sağlayacak.
Temel / Foundation Sistemine Yapılan Güncellemeler
Bildiğiniz üzere; The Sims 4’te bir araziye temel attığımız zaman, o temelin üstündeki örülü ev ve odalardan bağımsız bir bölgeye bir oda örseniz dahi, otomatik olarak onun da altında bir temel oluyordu. Bu güncellemeyle birlikte artık bu senkronizasyon kalktı ve aynı arazi üzerinde; temelli ya da temelsiz, birbirinden bağımsız odalar örebileceğiz.
Bundan böyle, birbirinden bağımsız oda / bloklara temel oluşturmak için, söz konusu bloğu seçip, tam ortasında duran “aşağı-yukarı” kaydırma çubuğunu yukarı kaldırarak, seçili bloğa temel oluşturabileceğiz. Temelin yüksekliğini, bu “aşağı-yukarı” kaydırma çubuğuyla ayarlayabileceğiz. Bu çubuğu aşağı çektiğimizde, seçili odanın var olan temelini yok edebilir ya da arazinin varsayılan yüksekliğinden daha aşağı çekebiliriz. Böylece odamız, bir çukurun içine yerleşmiş olur.
İlâve Bodrum Katları
Normalde arazilerimize en fazla 2 bodrum katı ekleyebiliyorduk; bu güncellemeyle birlikte 2 adet daha ekleyebileceğiz! Böylece toplamda 4 bodrum katı kadar yeraltına inebileceğiz!
İlâve Yarım Duvarlar
Mevcut yarım duvarlara 2 yeni yarım duvar eklendi ve böylece yarım duvar çeşitleri, 7’ye yükselmiş oldu. Eklenen yeni yarım duvarlardan biri, duvar boyutu ORTA olan duvarlara uygulanabilecek; diğer yeni yarım duvar ise, UZUN boylu duvarlara uygulanabilecek.
First Person Camera (Birinci Kişi /Seçili Karakter Kamerası)
“First Person” Kamerası; The Sims’e uygun şekilde tabir etmem gerekirse, “Sim’in Gözünden Kamera” diyebilirim. Çoğunuz, FP kamerasına sahip oyunlar oynar ve bu kamera sayesinde, siz aslında o karakterin gözünden gördüğünüz için, o karakterin ta kendisi olursunuz ve onun gözünden, onu yönetirsiniz. The Sims’teki FP kamerası ise, seçili Sim’in gözünden bakan kamera olmuş durumda. Haliyle bu durum, karakterin saçı, yüzündeki aksesuvarların görünmesi gibi çoğu sorunu da beraberinde getirmiş ama ileride belki bu duruma da filtreli (bu kameraya geçerken, bazı CAS materyallerinin otomatik olarak gizlenmesi gibi) bir sistem getirebilirler diye düşünmüyor değilim. Bu bir oyuncu gözünden pek hoş olmayabilir ama kameranın bir Sim’e kilitlenmesi, çoğu machinima yönetmeninin AŞIRI İŞİNE YARAYACAK muhteşem bir yöntem! (İşte bu yüzden, bu güncelleme; BENİM İÇİN PAHABİÇİLEMEZ NİTELİKTE! Teşekkürler EA! – Rubi)
Seçili Karakter Kamerası için Kontroller
Shift + Tab
Shift’e basılı tutarken TAB tuşuna bastığınızda, artık Sim’lerin dünyasını, seçili Sim’in gözünden görmeye başlayacağınız kamera moduna giriş yaparsınız. Bir kez daha basarsanız, UI (Kullanıcı Arayüzü – Menü) yok olur ve bir daha basarsanız, bu kamera modundan çıkmış olursunuz.
Sol Ok (←) / (→) Sağ Ok
Kameraman modundayken bu tuşlar, “Sim Seçici” tuşları olarak kullanılır. FP Kamerasındayken de aynı şey geçerli; bu tuşlardan birine basarak, Sim’ler arası geçiş yapabilir ve onun gözünden görmeye devam edebilirsiniz.
Sol Fare Tuşu
Sim’in yerine etkileşime geçmek için kullanmanız gereken tuş.
Sağ Fare Tuşu
Kapı ve duvarlar yüzünden tıklayamadığınız konumlara tıklayabilmek için kullanmanız gereken tuş: Normalde kapıya tıklamak istediğinizde sol tuşa basıyorsunuz ama kapının (ya da duvarın) ardındaki yerle (mesela Go Here komutu adına) etkileşime geçmek için, kapının ya da duvarın üstünü hedef alarak sağ tuşa basıyorsunuz.
Shift Tuşu (Basılı Tutarak)
FP kamerasındayken, fare imlecini kullanamıyorsunuz. Bu yüzden de bu kamera modundayken, (mesela) Sim’in çantasına bakmak istediğinizde, Shift tuşuna basılı tutarken farenizi hareket ettirebilir ve çantayı açtıktan sonra Shift tuşuna basılı tutmayı bırakarak çanta işlemlerinizi halledebilirsiniz. Ya da diğer menülerle de bu şekilde etkileşime geçebilirsiniz.
Fare Hareketi
Fareyi nereye çevirirseniz, Sim’in kafası oraya bakacaktır. Bu yüzden, Sim’in nereye bakmasını istiyorsanız (ve tabii ki onun gözünden nereyi görmek istiyorsanız), farenizi oraya hareket ettirebilirsiniz.
CTRL Tuşu
Sim’inizin kafasını istediğiniz yere çevirebilirsiniz demiştik (hatta bu moddayken ZOOM girip çıkabilirsiniz de); fakat Sim’in vücudunun bulunduğu bir yön söz konusu ve o noktaya ve yöne geri dönmek isterseniz, CTRL tuşuna basabilirsiniz. Böylece kafasını, bulunduğu yere sıfırlayacaktır.
Fare Tekerleği
Fare tekerleğini ileri sürerek ZOOM girebilir (görüş alanını daraltabilir), geri sürerek ZOOM çıkabilirsiniz (görüş alanını genişletebilirsiniz).
Yeni Kariyer: Stil Danışmanı (Style Influencer)
Oyuna eklenen yeniliklerden bir diğeri de yeni bir kariyer ve kariyemizin adı, Stil Danışmanı… Stil danışmanı kariyerine başlayan Sim’ler, 5. terfiyi aldıktan sonra Stylist ya da Trend Setter branşlarından birini seçebiliyor olacak. Stil Danışmanlığı kariyeirndeki Sim’lerinize yardımcı olacak şu yeni iki objeyi de incelemeyi unutmayın:
1-) SketchPad (Digitalistic SketchPad)
Bu çizim tableti sayesinde çizim yeteneğinizi geliştirebileceğiniz gibi harika eskizler oluşturup eserlerinizi tablo halinde satabilirsiniz.
2-) Style-Board (Trending Style-Board)
Bu obje ise Sim’inizin kesyap (kolaj) tahtası olacak! Sim’iniz; çizdikleri, çektikleri (fotoğraf), elindeki kumaşları ve ilham aldığı diğer tüm materyallerle oluşturabileceği kolajı tamamladığında, onu tıpkı bir tablo çerçevesi gibi kişiselleştirebileceksiniz.
Yeni Kıyafet ve Eşyalar
Oyuna “Stil Danışmanlığı” gibi bir kariyer eklenir de yeni kıyafetler eklenmez mi hiç?
- 1 Kadınlar için, 1 Erkekler için toplamda 2 ceket,
- 1 Kadınlar için, 1 Erkekler için toplamda 2 kot pantolon,
- 2 farklı kolye,
- 1 çift Parmaksız Eldiven
- 1 Kemancı Şapkası
- 1 topuklu ayakkabı
Not: Bunlardan bazılarının kilidini açmak için, Stil Danışmanı kariyerinde ilerlemeniz gerekir.
Ayrıca bu kıyafetlere uygun yeni bir şifoniyer (Trendsetter’s Dresser) ve duvar aynası (OTP Split Mirror) eklenmiş.
Kendi Kariyerinizi Adlandırın
Bu özellik; esasen, “freelance (serbest)” çalışan Sim’lerimiz için eklenmiş bir özelliktir. Çünkü oyunda sadece kariyerlerden gelir elde etmeyiz. Diyelim ki oyundaki karakterimin uzmanlık alanı video-editing (kurgu yönetmenliği). Fakat sisteme tanıtılmış böyle bir meslek yok (ama GET FAMOUS ile gelen bir SKILL / YETENEK var). Eğer ben bu işten gelir elde ediyorsam (ve hatta sadece bu işle ilgilenmek istiyorsam), bu durum amatörlükten (hobi olarak uğraşmaktan) çıkar ve “profession” (meslek) sınıfına girer. Bu durumda, sisteme, bu uğraşı bir meslek olarak tanıtabilmek gerek. Eskiden böyle bir imkan yoktu ve bir Sim, karakterime “mesleğin ne?” diye sorduğunda, Sim’im, “ben işsizim” demek zorunda kalıyordu. Eğer ki ben bu mesleği sisteme bu özellikle tanıtırsam, karakterim de bu soru üzerine, “benim mesleğim bu” diyebilecek demektir.
İlâveten; The Sims 4’te de perakendecilik var ve kendi mağazalarımızı / kliniklerimizi ya da restorantlarımızı işletsek bile, Sim’imizin kariyer bölümü “İşsiz” olarak gözükürdü. Bu güncellemeyle birlikte artık kendi yerini işleten Sim’lerinizin cep telefonundaki Kariyer bölümünden, “Register with Ministry of Labor / Çalışma Bakanlığına Kaydını Yaptır” eylemiyle kendi kariyerinizi dilediğiniz gibi adlandırabilirsiniz. Bu kaydı dilediğiniz zaman (aynı telefon menüsünden) sildirebilirsiniz de…
What is your title?
Bu bölüme, kariyerinizin adını (mesela Youtuber) girmelisiniz. Tezgahtar, Yemek Şefi, Kimyager, Veteriner vs.
Enter a job description.
Bu bölümü doldurmak zorunlu değildir ama isterseniz, kariyerinizi anlatan açıklama olarak doldurabilirsiniz.
Yeni Kullanıcı Deneyimi
The Sims ya da The Sims 4’te yeni olan kullanıcılar için geliştirilen bir sistem… Bununla ilgili detaylı anlatım için Yiğit arkadaşımızın »bu« makalesinin başına göz atabilirsiniz.
Galeri Profili Güncellemesi
Galerideki kullanıcı profillerimiz üzerinde yapılan değişikliklere göre; artık her profilin anasayfasında, herkesle paylaştığı içeriklerden olacak 4 büyük resim olacak (ki bu 4 büyük resim, paylaştığı son 4 içerikten oluşacak). Diğerlerine ulaşmak için, “View Catalog” butonuna basmamız gerekecek. Ayrıca bu butona basarak, söz konusu kullanıcının profilini, “Favorileri / Beğendikleri (Favorites)” ve “Paylaştıkları (Shared Content)” olarak filtreleyebileceğiz.
Geçici İstek (Whim) Güncellemesi
Hepimizin bildiği gibi seçili Sim’lerin (kullanıcı arayüzü üzerindeki) kafalarının üstünde 3-4 adet baloncuk bulunur. Sürekli değişen bu baloncuklar, Sim’lerin o an aklından geçen hevesler / geçici isteklerdir ve o heveslerini gerçekleştirdiğimizde, bir miktar “memnuniyet puanı” kazanırız. Eğer bu baloncukları görmek istemeyenleriniz varsa, artık oyun ayarlarından bu baloncukları gizleyebilecek: (…) / Game Options / GamePlay / Show Whims ayarının işaretini kaldırdığımızda, Sim’lerin geçici istekleri gizlenecektir. Yeniden işaretlediğimizde ise görünmeye devam edecektir.
Simoloji Paneli Güncellemesi
Bir Sim’in Simoloji bölümündeki bilgiler, artık taşma noktasına geleceğinden olsa gerek, bu bölümümüz de güncellenmiş durumda. Artık bu bölümdeki bilgiler; Traits, Character Values gibi özelliklerce kategorize edildiği için, kategori kategori genişletilip, kategori kategori daraltılabilecek.
RuBi’den Herkese Kucak Dolusu Sevgiler! Bol Simsli Günler!
Çok güzel olmuş, ellerine sağlık.
5 gb güncelleme görünce yüreğime inmişti, meğerse bir sürü şey gelmiş. :D Güncelleme hakkında bilgilendirdiğiniz için teşekkürler!
Benim oyunumda bu güncellemeden sonra custom contentlerin hepsi gitti nedenini veya çözümünü bilen varsa yazabilir mi?
güncelleme olunca ayarlardaki custom content yazılı kutucuğu tekrardan tiklemen gerekiyor. her güncellemede bu tik gidiyor. yani ayarlardaki hatırlamadığım bölümden custom content yazısını bulup kutusuna tıkla :)
Genelde ccler bir önceki yamayla uyumlu oluyorlar. Yeni bri update geldiğinde oyunda kullanılamayabilyolar. Uymuyorlar çünkü