The Sims 4 Get to Work: DOKTOR [Rehber]

TEDAVİ, HASTALARA TANI VE KARİYER ÖDÜLLERİ

doctor

The Sims 4’e “Doktorluk” mesleği Get to Work paketi ile gelmiştir. Doktor mesleğimizde ilerleyebilmek için diğer doktorlar ile aramızda ki sosyal bağ, hastaları tedavi etme, hastaların üstünde test yapma ve en sonunda doğru teşhis koyma çok önemli. Doktor olduğunuz süre boyunca hastalarınız ameliyat edecek, bebeklerini dünyaya getirecek (binevi jinekolog), hastalarınıza tanı koyacaksınız. İş hayatınız boyunca kariyer barınızı doldurmak için bir sürü seçenek mevcut. Tabii bu çeşitlilik seviyenize göre değişiyor. Doktorluğa ilk başladığınız zamanlar görevleriniz kahve yapmak, yerleri süpürmek, hastalara yemek vermek olurken ileri ki seviyelerde hastaları koşu bandında koşturmak, X-RAY cihazında test yapmak, hastalardan elde ettiğiniz DNA ile deneyler yapmak gibi bir sürü çeşitli görevleriniz bulunacak. Tabii ki bu deneylerin sonucunda hastanızın ne rahatsızlığı olduğunu anlayacaksınız ve teşhisini koyacaksınız. Yalnız dikkat! Eksik test yaparsanız yanlış teşhis koyabilirsiniz ve bu kariyeriniz de hatrı sayılır derecede bir puan düşüşüne sahip olur. Bu rehberimiz de hastalarımızın semptomlarına göre hangi rahatsızlığı olduğunu da paylaşacağız.

hospital

 

Kariyerinizde sağlam bir getiri istiyorsanız en ideal mod ” Focused ” modudur. İşe başlamadan önce evinizde “Focused” modunu elde ederseniz, performans barını doldurmada, görevleri yapmada, hastalarla ilgilenme ve testleri yapmada başarı sahibi olursunuz.

misdiagnosis

DOKTORLAR İÇİN GENEL TAVSİYELER

Seviye 1’deyken yukarıda da dediğimiz gibi işleriniz basit. Sol üst tarafta size verilen görevleri yaparak kariyerinizi yükseltmeye bakın. Diyelim ki o gün içinde bütün işlerinizi yapamadınız ve kariyer barınızı dolduramadınız, isterseniz işten geç çıkabilirsiniz. Yine sol üst tarafta, kariyer barınızın olduğu yerde bir saat var. Onun üstüne tıklayarak “Stay Late” seçeneğine tıklayarak işten bir müddet daha geç çıkabilirsiniz. Size verilen bu ekstra süre zarfında tamamlamadığınız işleri tamamlayabilirsiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken şey, Stay Late seçeneğini yalnızca günde bir kez kullanabilirsiniz. Ancak işten geç çıkmayı ilk seviyelerde kullanacağınızı sanmıyorum. İlk seviyede bir an önce terfi almaya bakın. Seviye ikiye geldiğiniz zaman çeşitli objeler üstünde çalışmaya, hastalarınızı tedavi etmeye başlayacaksınız. Gerekli testleri yaptığınız otomatikman teşhis konmuş olacak. Yapmanız gereken tek şey hastanın ne rahatsızlığı olduğunu söylemeniz. Bu konuda bilmeniz gereken şeylerden biri, hastayı tedavi etmek ve tanı koymak, diğer bütün görevlerden daha fazla puan veriyor, bilginize.

co-worker

Seviye 3’e geldiğiniz zaman çeşitli tıbbi görevler sizi bekliyor olacaktır. ” Examine Patients (Hastaları İncelemek) ” gibi. Hastaları incelemeye öncelikle ateşine bakma (temperature), ardından gözlerini kontrol etme (check eyes) ile başlayabilirsiniz. Ardından size verilen görevler doğrultusunda testler yaparak hastayı incelemeyi bitirirsiniz. Bazen tek bir test yeterli olmaz, hastanız üzerinde bir kaç test yapmak zorunda olabilirsiniz. Gerekli testleri yaptıktan sonra iş hastayı tanıya geliyor. Hastaların üstünde bulunan kırmızı renkte parlayan kalp, onları tanı koymaya hazır olduğunuzu gösterir. Tanı koyma da tek bir seçenek kalmadığı sürece henüz hastanın nesi olduğunu anlamadığınızı gösterir. Yani hasta üzerinde test yapmadığınız zaman yada yapsanız bile gerekli testler eksikse, bir kaç tane tanı olabilir. Tanı koyduktan sonra artık hastanız tedavi etmeye hazır!

chemical-analyzer

Az önce de bahsettiğimiz gibi hastaları inceleyeceğinizi söylemiştik. Tabii bunun için hastalardan deney için malzeme almanız gerekiyor. Bu genelde tükürük oluyor, iğrenç değil mi? Elimizde bir malzemeyle hastaya onların tükürüğünü alıp alamayacağımızı soruyoruz ve hasta izin verirse eğer, onların tükürüğünden örnek almamıza izin veriyorlar. Artık inceleme yapmaya hazırız! Bu aldığımız örneklerle ” The Chemical Analyzer ” adı verilen makine de test yapabiliyoruz. Chemical Analyzer makinemizin yanı sıra bize oldukça faydalı bir de X-RAY cihazımız var. X-RAY cihazımız hastalara doğru tanı koyabilmek için oldukça önemli. Tabii sinir bozucu bir şeyi var. Oda makinemiz çok kullanıldığı için bozuluyor. Tamir etmek mümkün, ancak tamir ederken bir hayli süremiz gidiyor. Süre bizim için çok değerli, o nedenle Handiness skilli 8. seviye ve üstü olanlar için X-RAY cihazımızı unbreakable (asla kırılmaz) duruma getirebiliyoruz. Ayrıca X-RAY cihazını kullanmak bize ” FOCUSED ” ruh halini veriyor. Buda iş performansımızı arttırmak için oldukça önemli.

treadmill-test

ORTA SEVİYELER

4. ve 5. seviyeleri orta seviyeler diyebiliriz. Bu seviyelerde genelde koşu bandı testini çok kullanacağız. Bu seviyelerde pek bir atraksiyon yok. Tek yapmanız gereken performansınızı arttıracak ve gün sonunda bütün görevlerinizi yaparak tamamı dolu performans barı ile iş gününü bitirmek. Bu seviyelerde hastalarınıza tanı koymak biraz daha zorlaşacak. Neredeyse bütün testleri üstünde yapmanız gerekecek, belki de bütün bir gününüzü tek bir hasta için bile harcayabilirsiniz. Yapmamanız gereken şey, hastalarınıza teşhis koymadan önce emin olun. Bu seviyelerde performans sizin için çok önemli.

burning-belly

5. ve 7. seviyelerde üç farklı ameliyat şekline ihtiyaç duyacaksınız. Bazıları acil durum ameliyatları bile olabilir. Yani acile hastalarınız gelebilecek! Bu seviyelerde iş arkadaşlarınızla arkadaşlık seviyenizi geliştirebilirsiniz, faydası olur. Ancak Scientist (Bilim Adamı) kariyerinde ki gibi iş arkadaşlarınızla çok fazla içli dışlı olmanıza gerek yok. Çünkü onlardan koleksiyon malzemeleri yada onların DNA’sına ihtiyacınız yok.

diagnosis

HASTALARINIZA TEŞHİS KOYMA

Unutmayın, hastalarınızı yalnız bir kez tanı koyabilirsiniz. Koyduğunuz tanıya göre onları tedavi edeceksiniz. Eğer yanlış tanı koyarsanız yalnış tedavi uygularsınız, haliyle kariyerinize olumlu yada nötr bir etki yerine, tamamen olumsuz bir sonuçla karşılaşırsınız. Ayrıca aynı hasta ertesi gün farklı bir hastalıkla gelebilir. Aynı hastaya sürekli aynı teşhisi koymayın, oyun tamamen otomatik ve farklı hastalıklar vermektedir. Zeki olduğunuzu düşünüp aynı kişiye sürekli aynı tanıyı koymayın yani. Hastalarınıza tanı koyabilmek için defalarca söylediğimiz gibi mutlaka test yapmalısınız. Yeteri kadar test yapmadığınız zaman tanı koymaya çalışırsanız ” Weak Diagnosis ” seçeneği çıkar ve karşınıza bir sürü tanı çıkar. Bu ” Weak ” olayını kesine çevirebilmek için hastanızı testlerden geçirmelisiniz. Testler sizin için zor olmasın, doktorluğun en iyi ve en eğlenceli kısmı bence testler. Ayrıca her bir test kariyeriniz için oldukça iyi puan getiriyor. Ayrıca hastanızı test ederken büyük ihtimalle görevlerinizi de yapacağınız için gün sonunu bir hasta ile bile bitirseniz, altın olarak bitirebilirsiniz. En az gümüş garanti!

child-patient

Artık bir kaç test yaptığınız için tanılar iki yada üçe inmiş olmalı. Hastalarınızı test ederken oyunu en yüksek derecede oynamak yerine, yavaş yavaş ve hastalarınızın hareketlerini inceleyerek oynarsanız teşhis koymada pekte zorlanmazsınız. Ayrıca bazı testleri yapmış olsanız bile bazen aynı testi birden fazla kez yapmanız gerekebilir. Artık testleri yaptığınıza göre hastalarınıza teşhis koymaya geldi. Şimdi birde hastalarınıza ne tür teşhisler koyacağınıza bakalım.

rash

HASTALIKLAR VE SEMPTOMLARI

RASHES: Üç tipte incelenebilir: girdap şeklinde işaretler, turuncu yada yeşil noktalar ve kaplan surat. Evet, hasta sim gerçekten suratı kaplana benzer lekeleri oluyor.

SWEATY SHIVERS: Hasta simin kaşıntıları vardır.

BLOATY HEAD: Hasta simin baş ağrısı vardır ve kulaklarından buhar gelir. Bazen de yeşil ve turuncu noktaları olabilir, ama bu noktalar buhar şeklindedir, şeffaf diyebiliriz.

STARRY EYES: Hasta sim şaşkın görünür ve kafasının üstünde yıldızlar vardır. Görünmeyen objeleri ezmeye çalışabilirler. Eğer ezdiklerini görürseniz, büyük ihtimalle STARRY EYES hastalığıdır. Ayrıca suratlarında girdaba benzer isiliklerde bulunabilir.

LLAMA FLU: Hasta siminizde ürperti (ateş), etrafında bulut şeklinde gazlar (en doğru çeviri gazdı evet), öksürük ve hapşırık vardır. Bazen de turuncu yada yeşil nokta tarzı isilikleri olabilir.

GAS AND GIGGLES: Hasta sim herhangi bir zamanda yellenebilir (tamam kaba tabirle osurabilir) yada durduk yere kıkırdayabilir. Bazende kaplan deseninde şekiller çıkabilir. Durduk yere gülüp gülmediğine bakın. Çünkü hastalığın en belirgin özelliği kıkırdamak.

TRIPLE THREAT: Baş dönmesi, öksürme olabilir. LLAMA FLU yada STARRY EYES hastalıklarına benzeyebilir. Bu hastalığın tedavisi ameliyat gerektirir.

ITCHY PLUMBOB: Turuncu yada yeşil nokta şeklinde veya kaplan izleri tarzında isilikleri vardır ve aynı zamanda kaşınır.

BURNIN’ BELLY: Mide ağrısı görülür, bazen de ateş. Ameliyat gerektirir. Ayrıca oyunda ki teşhisi koyulan nadir hastalıklardan biridir.

tigerstripes

swirls

stomachache

orangeandgreenspots

headache

fever

dizziness

EV ÇAĞRILARI

Bazen, simler ayağınıza gelemeyecek kadar hasta olabilirler ve sizi arayarak, evlerine isteyebilirler. Sizde onları evlerine giderek tedavi edebilirsiniz. Farklılık olsun diye bu acil ev aramalarına gidebilirsiniz ancak vaktinizi harcamaya değecek bir uygulama değil bence. Hastanede kalıp performans yükseltmek daha akıllıca.

house-call

BEBEK DOĞUMU YAPMA

Bir başka simin bebeğini doğurmak için ameliyata alabilirsiniz. Ancak bunun için en az 9. seviye olmanız gerekli.

deliver-baby

PERFORMANS YÜKSELTMEK İÇİN DİĞER İŞLER

Make Bed: Hastaların yataklarını düzeltmeniz gerek.

Mop Puddle: Yerde ki suları paspaslamanız gerekmektedir. Yalnız hastanede yerde ki suları görmek gerçekten çok zor. O nedenle siminize yerleri sildirdiğiniz zaman nerelere gittiğine dikkat edin. Yer sildireceğiniz zaman ertesi gün yine aynı yerlerde çıkacaktır.

Chat with Co-workers: İş arkadaşlarınızla muhabbet edin.

Transfer Patient Case: Çok yüksek seviye olmadığınız zaman, hastaların dosyalarını bir doktora aktarmanız gerek. İş arkadaşınızla konuşup hastanızı aktarabilirsiniz.

Work Emergency: Acil analiz verilerini kayıt etmeniz gerekmektedir. Bilgisayarı kullanarak bu işi halledebilirsiniz.

x-ray

KARİYER BASAMAKLARI

Birinci seviyeden son seviyeye kadar alacağınız terfiler şu şekilde;

Medical Intern ($18/Saat-$144/gün) < Orderly ($23/Saat-$184/Gün) < Medical Assistant ($35/Saat-$280/Gün) < Medical Technologist ($49/Saat-$392/Gün) < Assistant Nurse ($68/Saat-$680/Gün) < R.N. ($95/Saat-$950/Gün) < Doctor – General Practitioner ($135/Saat-$1350/Gün) < Medical Specialist ($195/Saat-$1950/Gün) < Surgeon ($245/Saat-$2450/Gün) < Chief of Staff ($280/Saat-$2800/Gün)

16 Yorum

  1. Gerçekten çok güzel, dolu ve açıklayıcı bir rehber olmuş. :3 Sadece resimlerin kalitesini biraz arttırırsan daha güzel olur.

    1. İlk seviyede işten geç çıkamaz demedim zaten. İlk seviyelerde işten geç çıkmanıza gerek yok dedim.

  2. rehberi okudum simim 5. seviye doktorluk kariyerinde hastalıklara teşhis koyamıyorum çoğu yanlış çıkıyor tüm testleri denemem rağmen yanlış tedaviden performansım düşüyor yardımcı olabilir misin

  3. Ya benim simim medical specialist bebek dogurtma gorevi geliyor ama hamile bir sim hastaneye gelmiyor neden?

  4. Benimde görevim doğum yaptırmak ama hala gelmedi kaç sim gününde gelir. Hatta düzenlemeden evlere girip çoğu kişiyide hamile bıraktım ama yine tık yok ?

  5. 9.seviyeye geçemiyorum ne yaptıysam olmadı hamile sim gelmiyor 27 sim günü geçti artık simim ölcek hala yok.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir