THE SIMS 4 GET TO WORK: BİLİM İNSANI
İCATLAR, SERUMLAR VE AKTİF KARİYER PROGRAMI
The Sims 4, Bilim İnsanı (Scientist) aktif kariyeri sayesinde oyunda bir çok yeni icatlarda bulunacağız, serumlar yapacağız, SimRay’imizi (Binevi çok amaçlı modern silah) kullanacak ve geliştireceğiz. Kariyerimiz de terfi aldığımız sürece CAS ekranında bir çok yeni kıyafet ve aksesuarı açmış olacağız. Ancak Bilim İnsanı aktif kariyerinin en can alıcı noktası ” Sixam ” adı verilen yere seyahat etmek olacaktır. Sixam, yani uzaylı evreni. Sitemizde Sixam ile ilgili ayrıntılı rehbere ulaşabilirsiniz. Kariyeriniz de size yardımcı olacak traitlere örnek verirsek “Geek” oldukça faydalı bir trait. Aynı zamanda “Logic” yeteneğimizi de geliştirmeliyiz. İşin ilginç tarafı, traitlerimiz işimizde yaptığımız şeyleri gerçekten etkiliyor. Mesela, “Good” traiti olan bir Sim, başkası üzerinde etik olmayan bir icat denerse, negatif moodlet sahibi oluyor. Sanırım The Sims 4’ün en ilginç ama aynı zamanda en eğlenceli kısmı gerçektende duygularla oynamak. Laboratuvarda genel itibariyle ihtiyacınız olan çoğu şeyi bulabileceksiniz. Aynı zamanda iş arkadaşlarınızdan kristal, metal ve bazı koleksiyon malzemeleri isteyebileceksiniz. Tabii aynı zamanda üstlerinde SimRay adlı icadımızı da kullanabileceğiz.
İşyerimiz de keşfetmek için bir sürü mekan bulunmakta! Tabii mekan derken aklınız başka dünyalara kaymasın. Keşiflerden kastım dışarıdan koleksiyon malzemeleri toplama (kristal, metal vb…), mini bahçenizde bulunan bitkileri hasat etme gibi. Bitkilerden 10 farklı çeşit bitkiyi kolayca elde edebilirsiniz. Ancak bitkilerinize gereken özeni göstermeye dikkat edin. Zira aynı evde ki bitkileriniz gibi bakıma ihtiyaç duyuyorlar ve eğer bakım yapmazsanız ölüyorlar.
Kariyerimizin en güzel ve ilk icatlarından biri olan SimRay ile bir çok objeyi değiştirebilirsiniz. Bazen aynı, bazen tamamen farklı. Mesela, 50$ değerinde bir sandalyeyi ele alalım. Bu sandalyeyi SimRay cihazımız ile değiştirebiliriz. Bu sandalyenin mevcut değerinden daha pahalı bir sandalyeye de dönüşebilir, daha ucuz bir sandalyeyede. Tamamen rastgele olan bir sistem. O nedenle değiştireceğiniz objelere dikkat edin.
İşimizin ilk zamanlarından itibaren günlük görevleri yaptığınıza emin olun. Kariyer barını doldurarak işi bitirmek sizin yararınıza olacaktır. Kariyer barı dolmadıysa işten mutlaka geç çıkın (Stay Late). Tabii ki günlük görevleri bitirir ve kariyer barınız fullenirse işten erken de ayrılabilirsiniz (Leave Work Early).
NOT DEFTERİ
Ben bu not defterini ne yapacağım diyenleriniz olabilir. Hatta bu yazıyı okuyana kadar not defterinin nerede olduğunu dair bilmeyenler olabilir. Siminizin telefonundan ” Notebook ” uygulamasını kullanarak kariyeriniz de size kolaylık sağlatabilirsiniz (Tariflerde kullanılacak bitkileri, metalleri, kristalleri vs… bütün malzemeleri not etmek gibi).
BULUŞ -AKLIMA BİR FİKİR GELDİ!-
Sanırım olayı en iyi ifade edebileceğim şekil buydu. Bilim insanı olan simler, herhangi bir işte herhangi bir zamanda akıllarına bir fikir gelebilir, oyun tabiriyle buluş bulabilirler. Buluş bulmanın kolay yollarından biri de “Focused” moodletine sahip olmanız. Bu moodlete sahip olmanız için örnek verecek olursak: Bilgisayarınızdan Simpedia araştırabilir, satranç oynayabilir, fosiller üstünde çalışabilir yada siyah çayınızdan (Pitch Black Tea) içebilirsiniz. Aklınıza bir fikir geldiğini, siminiz bir iş yaparken kristalinin üstünde bulunan ampulden anlayabilirsiniz. Dediğim gibi, herhangi bir zamanda rastgele bir iş yaparken aklınıza bir fikir gelebilir. Ancak bir buluş bulmanın tabii kide püf noktaları da var. Örneğin kitaplığınızdan herhangi bir kitap (Read Something) okuyabilirsiniz.
Eureka Moodlet’i (Bizim tabirimizle aklıma bir fikir geldi), tabii kide kitap okumaktan ibaret değil. Tinker özelliğini kullanarak (Bilgisayar, kahve makinesi yada diğer objeler) yine bir fikir bulabilirsiniz. Bilim insanı olduğunuz zaman aynı zamanda beyninizi kullanabileceğiniz işler yapmakta önemli. Zeka gerektiren işler yaptığınız zaman yeni bir aspiration elde ediyorsunuz. Bu Aspiration ile yetenekleri olduğunuzdan daha hızlı öğreniyorsunuz (Quick Learner Skills ödülü ile binevi aynı işlem. Yalnız bu aspiration süreli).
İŞ ARKADAŞLARINIZ İLE İLİŞKİLER
Kariyeriniz de iş arkadaşlarınız ile ilişkileriniz oldukça önemli. İş hayatınız boyunca onlardan bir çok istekte bulunmanız gerekecek. Günlük görevlerin yanı sıra size oldukça değerli kristal ve metal verebilirler. Ayrıca araştırmanız için onların DNA’sına ihtiyacınız olacak. Kristal ve metal almak oldukça kolayken, DNA’larını almak için onlarla arkadaş olmanız lazım. Aynı zamanda Praise Work Ethic seçeneği ile birlikte iş hayatınızda size yardımcı olacak şekilde sohbette edebilirsiniz.
KARİYER GÖREVLERİ
Invent the Momentum Conserver, SimRay vb…: İş hayatınızda mevcut bulunan veya kendi icat ettiğiniz buluşları kullanmanız gerekmektedir. Size verilen göreve göre objelerle etkileşime geçebilirsiniz. Örneğin: icatlarınızı yapacağınız robota bakım yapabilir, bir buluş keşfedebilir, hatta onunla sohbet bile edebilirsiniz.
Use Inventions: Yaptığınız buluşları kullanmanız gerek.
Upgrade Inventions: Yaptığınız buluşları güçlendirmeniz gerek.
Synthesize Serums: Mini kimya laboratuvarınızı kullanarak serum yapın.
Practice Analysis: Kimya analiz makinesinde pratik yapın.
Analyze Plant Sample: Çantanızda bulunan veya eğer yoksa, işyerinde bulunan çiçeklerden elde ettiğiniz örnekleri analiz edin.
Metal&Kristal: Bitki örneklerini incelediğiniz gibi metal veya kristalde inceleyebilirsiniz. Bunun için arkadaşlarınızdan metal veya kristal örnekleri alabilirsiniz.
* Bazen size verilen görevlerde serum yapmanız istenebilir. Ancak bazı serum tariflerinde işyerinde bulabileceğiniz bitkiler olmayabilir. Bu nedenle bilgisayardan “Order” seçeneği ile tohum alarak işyerinde ki saksılara ekip, istenilen bitkiyi elde edebilirsiniz.
* Yaptığınız serumları kullanmanız gerekebilir. Ancak bu serumlar her zaman olumlu etki yaratmaz. Kendi üstünüzde kullanmaktansa, iş arkadaşlarınızın üstünde kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken iksirin üstüne tıklayıp iş arkadaşlarınızdan birine iksiri içmesini teklif etmek.
KARİYER BASAMAKLARI
Birinci seviyeden son seviyeye kadar alacağınız terfiler şu şekilde;
Lab Technician ($24/Saat-$216/Gün) < Apprentice Inventor ($32/Saat-$288/Gün) < Junior Tinkerer ($39/Saat-$351/Gün) < Serum Sequencer ($48/Saat-$432/Gün) < Technological Innovator ($72/Saat-$648/Gün) < Ufologist ($102/Saat-$918/Gün) < Laboratory Leader ($142/Saat-$1278/Gün) < Pioneer of New Technologies ($187/Saat-$1683/Gün) < Mad Scientist ($215/Saat-$1935/Gün) < Extraterrestrial Explorer ($247/Saat-$2223/Gün)
İCATLAR
Momentum Conserver (Seviye 1)
İlk icadımız. Bu icadımızı inceleyebilirsiniz. İncelediğiniz zaman ” Focused ” moodlet kazanabilirsiniz.
SimRay (Seviye 2, 1 tane herhangi bir Metal, 1 tane herhangi bir Kristal)
İkinci seviye icadımız. Silaha benzer süper teknolojik bir alet. Kariyerinizde seviye atladıkça silahınızı da geliştirebileceksiniz. Silahı iş arkadaşlarınızın üstünde kullanabilirsiniz. İlk olarak herhangi bir simi, bir süreliğine dondurabiliyorsunuz. Dondurduktan sonra isterseniz onu çözebilirsiniz merak etmeyin. SimRay’inizin gelişim aşamaları aşağıda ki gibidir:
Transform Objects (Seviye 3): Objeleri değiştirmeye yarar. Ucuz eşyalar üstünde kullanırsanız daha pahalıya çevirebilir, çevirdiğiniz pahalı eşyayı da satıp para kazanabilirsiniz.
Mind Control: Change Clothes (Seviye 4): Seçtiğiniz simin kıyafetlerini değiştirebilirsiniz.
Mind Control: Clean (Seviye 5): Seçilen sime ilham gelir (Temizlik).
Mind Control: Sit (Seviye 6): Seçilen simin oturmasını sağlar.
Mind Control: Eat (Seviye 7): Seçilen simin yemek yemesini sağlar.
Mind Control: Sleep (Seviye 8): Seçilen simin uyumasını sağlar.
Mind Control: Panic (Seviye 9): Seçilen sim bir süreliğine paniğe kapılır.
Transform Sim (Seviye 10): Seçilen sime rastgele saç ve kozmetik özellikler (ruj, far vs…) verir.
Hover Lamp (Seviye 3)
Bu icadı da incelediğiniz zaman “Focused” moodleti kazanabilirsiniz.
Satellite Dish (Seviye 4, 3 tane herhangi bir Metal, 3 tane herhangi bir Kristal)
8. Seviyede güçlendirilebilir. Satellite Dish, uzaylıları bir süreliğine açığa çıkarmanızı sağlar. Aynı zamanda bir kaç eğlenceli numarası da mevcut bu aletin.
Knockout: Herkesi uyutur.
Bladder Epidemic: Herkesi tuvalet ihtiyacı görmeye zorlar.
Happy Town: Herkesi mutlu yapar.
Angry Town: Herkesi sinirli yapar.
Dance Party: Oturmaya mı geldik hanımlar?
Cloning Machine (Seviye 5, 2 tane herhangi bir Metal, 2 tane herhangi bir Kristal)
8. Seviyede güçlendirilebilir. Objeleri klonlamanızı sağlar. Serumları teker teker yapmaktansa, bu makine sayesinde çoğaltabilirsiniz. Yemek yapmak istemiyorsanız yemeğinizi de klonlayın gitsin. Ama artık objeleri klonlamaktan sıkıldık değil mi? Güçlendirdiğiniz zaman bir simi bile klonlayabilirsiniz! Klonladığınız bu sim, ev hanenize katılıyor. Klonlanan sime benzer traitleri mevcut oluyor. Ancak bu her zaman geçerli değil. Belki de şeytani ikizinizi yapmış olabilir misiniz? Klonlanan sim tam tersine ” Mean ” yada ” Evil ” traitini alabilir. Ancak klonlanan bu simin herhangi bir yeteneği yada kariyeri bulunmuyor.
Electroflux Wormhole Generator (Seviye 6, 2 tane nadir bulunan Metal, 2 tane nadir bulunan Kristal, 2 tane herhangi bir element)
10. Seviyede geliştirilebilir. Bu alet sayesinde uzaylıları inceleyebilirsiniz. Geliştirildikten sonra ise uzaylı dünyasına yani Sixam’a seyahat edebiliyorsunuz! Aynı şekilde bu aleti kullandığınız zaman Focused moodleti elde etmiş oluyorsunuz.
Güzel rehber. Teşekkürler. Seviye 10’a gelen var mı bakayım? :D
Ben SimRay’i icat ettim ama upgrade simray ‘a basamıyorum yardım eder misiniz?